Het afscheid

Het afscheid vormgeven, stap voor stap

Stap voor stap bewuste keuzes maken, dat is waar ik de tijd voor neem en dat kan ook. Wettelijk mag de uitvaart tot op de 6e werkdag na de dag van overlijden plaatsvinden (en niet eerder dan 36 uur na overlijden). 

De praktische zaken regel ik. En zeker zo belangrijk is het om mogelijke zorgen en angsten weg te nemen en moeilijke zaken bespreekbaar te maken. U krijgt alle ruimte, hoe emotioneel misschien ook, om zelf te doen wat u graag zou willen doen. Daarbij help ik, en reik ik mogelijkheden aan.

Alles wordt op schrift gesteld voor u en de naasten om rustig na te lezen. Er komt een draaiboek zodat iedereen weet wat, wanneer, en door wie gedaan moet worden. Vrijwel dagelijks is er contact. Het streven is dat alles gereed en besproken is de dag voor het laatste afscheid. 

 

Rituele uitingen

Uiting geven aan uw gevoelens kan op velerlei wijze. Dit kan ook heel individueel en eenvoudig zijn. Kaarsen aansteken, bij een toespraak lievelingsvoorwerpen bespreken en op een tafel tonen.. het is wat bij de overledene hoort en daardoor altijd passend. Een laatste brief aan de overledene meegeven in de kist hoort ook bij deze rituelen.

 

Rouwdrukwerk

Door middel van de rouwkaart brengt u anderen op de hoogte van het overlijden van uw dierbare. Rouwkaarten en -advertenties zijn meestal bedoeld om mensen uit te nodigen aanwezig te zijn bij de uitvaart. Maar soms is het alleen maar bedoeld om anderen mee te delen dat de uitvaart in besloten kring of in stilte plaatsvindt.  

Het komt steeds vaker voor dat de kaart zelf wordt vormgegeven, in de meeste gevallen gaat het om een afbeelding aan de voorzijde van de kaart. Een portretfoto, of een foto van een geliefd plekje van de overledene. Soms kiest men ook nog voor een afbeelding aan de binnenzijde. Er wordt altijd een proefdruk gemaakt, want een proefdruk op het scherm (via de e-mail) kan soms anders uitvallen dan in het echt, op papier. Naast het eigen ontwerp staat de ruime keuze uit collectiekaarten. Ook bij een collectiekaart moet worden nagedacht over de tekst, lettertype en kleur. Op de inspiratie-pagina vindt u een overzicht van opties.

 

Bekijk inspiratie voor rouwkaarten

 

Rouwvervoer

Op de dag van de uitvaart wordt de overledene vervoerd vanaf huis of het uitvaartcentrum naar de afscheidslocatie. Veelal gebeurt dit in een traditionele rouwauto. Ook is het toegestaan om de overledene in een eigen auto of busje te vervoeren. Ook met de zogenaamde uitvaartbus kan in klein gezelschap de overledene naar plaats van bestemming worden gebracht. Dit hoeft niet altijd een uitvaartlocatie te zijn, er kan een speciale route worden gereden en dan kan het eindigen bij het crematorium of de begraafplaats zonder dat daar nog een officieel afscheidsmoment hoeft plaats te vinden. De gezamenlijke reis is dan een afscheidsmoment op zich geweest.

 

Bekijk inspiratie voor rouwvervoer

 

De afscheidslocatie

In de meeste gevallen vindt het afscheid plaats in de aula van het crematorium of bij een religieus afscheid in de kerk. Dit kan mooi en passend zijn, maar het is niet verplicht. Er zijn vele mogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld in uw eigen huiskamer, schuur, paviljoentje, tuin of rondom het graf. U kunt het aan mij overlaten om de zaken zo vorm te geven, dat ze aan uw wensen voldoen. Of ik blijf aan de zijlijn als u het met uw naasten zelf wilt doen. Na afloop van de afscheidsbijeenkomst kan de overledene, eventueel in besloten kring, worden begeleid naar het crematorium of naar de begraafplaats.

 

Condoleance

De condoleance kan worden gehouden in de koffiekamer van het crematorium, maar ook in een dorpshuis, horecagelegenheid of op dezelfde plek waar de afscheidsbijeenkomst is. Het hoeft niet formeel, het kan naar uw keuze in ongedwongen sfeer zijn. Met eigen inspiratie… door bijvoorbeeld te kiezen voor zelfgemaakte appeltaart of lievelingshapjes van de overledene.

 

 

Inspiratie
voor kisten

LEES MEER
Inspiratie
voor bloemstukken

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwkaarten

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwteksten

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwvervoer

LEES MEER
Inspiratie
voor muziek

LEES MEER
Inspiratie
voor catering

LEES MEER