Begraven of cremeren

Het blijft een persoonlijke en vaak ook gevoelsmatige keuze of u begraven of gecremeerd wilt worden. Soms spelen de kosten een rol. Een begrafenis is veelal duurder omdat er sprake is van meer bijkomende kosten zoals grafmonument, grafrechten en onderhoudskosten voor de begraafplaats.

Cremeren

Het aantal crematies laat ieder jaar een stijging zien ten opzichte van begraven. In het jaar 2020 koos ruim twee derde van de Nederlanders voor crematie. Niet alleen vanwege de kosten, ook omdat het praktischer voor de nabestaanden zou zijn. Crematie zonder aanwezigen is ook mogelijk. Dit heet wel budget-uitvaart of technische crematie en kost rond € 920,-. In de uitvaartbranche is dit een nieuwe ontwikkeling waarvoor crematoria zonder aula worden gebouwd.

Begraven

Nederland kent gemeentelijke begraafplaatsen en bijzondere begraafplaatsen, die horen bij een kerk of stichting. De tarieven zijn zeer verschillend per regio/provincie.

Natuurbegraafplaatsen zijn er ook, ook in onze regio. Reiderwolde Blauwestad, en in Ten Boer. In de provincie Drenthe bijv. in Eext; Hillig Meer. De natuurbegraafplaatsen verplichten het gebruik van natuurlijke afbreekbare materialen. Ook hier is het mogelijk om een urn te begraven. 

 

Neem contact op

 

Inspiratie
voor kisten

LEES MEER
Inspiratie
voor bloemstukken

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwkaarten

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwteksten

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwvervoer

LEES MEER
Inspiratie
voor muziek

LEES MEER
Inspiratie
voor catering

LEES MEER