Ten tijde van corona

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft de overheid ook maatregelen getroffen met betrekking tot uitvaarten. Uiteraard hebben wij ons hier aan te houden. 

Zo mag er in de eigen woning één persoon van buiten het gezin ontvangen worden. Tijdens onze ontmoetingen/bezoeken zullen wij hier rekening mee moeten houden. Op de dag van de uitvaart is het wel mogelijk om met meer nabestaanden bij het huis te verzamelen.

Momenteel mogen er maximaal 50 personen een uitvaartplechtigheid of begrafenis bijwonen. Dit is alleen mogelijk wanneer de locatie voldoende ruimte biedt, om de afstandsmaatregelen in acht te nemen. Om hier geen onduidelijkheid over te hebben, zal ik vooraf contact opnemen met de locatie. Met hen zal ik dan de mogelijkheden en het maximaal aantal uitgenodigden bespreken.

 

Afscheid bijwonen op afstand

Helaas kan het afscheid in deze tijden van corona niet door iedereen fysiek worden bijgewoond. Gelukkig hebben we met de huidige techniek de mogelijkheid om via de videoverbinding toch nog de bijeenkomst mee te maken, zij het op afstand. In meerdere crematoria kan de livestream worden verzorgd. Dit is een optie waarvoor u betaalt en op de rekening volgt van het crematorium. Er is ook de mogelijkheid om het in het crematorium of op een andere afscheidslocatie door derden te laten verzorgen. Als u voor deze optie kiest, zult u hiervoor apart de nota ontvangen van het bedrijf dat dit organiseert. Sterrelicht werkt samen met Peter Beereboom, Licht, Geluid & Beeld uit Loppersum. Een professioneel bedrijf, dat de livestream met alle benodigde apparatuur, op de door u gekozen afscheidslocatie verzorgt. 

Ik wil benadrukken dat afscheid bijwonen op afstand ook buiten de coronatijd een optie is/blijft. Het biedt de gelegenheid, aan familie en vrienden in het buitenland of diegenen die door fysieke beperking niet kunnen komen, toch 'dichtbij' het afscheid te zijn. 

Hieronder staat de link voor de livestream van de afscheidsbijeenkomst van.... Via de familie ontvangt u de toegangscode om in te loggen.

 

Ga naar de livestream

 

 

De overheidsmaatregelen in het kort

Uitvaartplechtigheid

Condoleance

 • Mensen die bijeenkomen voor een uitvaart of condoleance zijn uitgezonderd van de regel dat een gezelschap uit maximaal twee personen mag bestaan.
 • Aanwezigen worden geplaceerd op 1,5 meter afstand en de adviezen van het RIVM
  ten aanzien van zingen en ventilatie in gebouwen worden opgevolgd.
 • Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartplechtigheid, dan
  gelden hiervoor dezelfde regels als hierboven voor de plechtigheid.

Wat positief kan bijdragen in deze tijd…

 • Mensen die niet aanwezig kunnen zijn bij het afscheid, kunnen het thuis online bijwonen als er de mogelijkheid is tot het streaming van de uitvaart.
 • Mensen kunnen in de buitenlucht een erehaag vormen, rekeninghoudende met de 1,5 meter afstand tot elkaar. Deze haag kan bijvoorbeeld bij vertrek vanaf de woning of de opbaarlocatie.
 • Mensen die er niet bij kunnen zijn, kunnen thuis op hun eigen manier stil staan op het tijdstip van afscheid, bijv. een kaarsje aansteken en in gedachten bij de overledene en naasten te zijn.
 • De afscheidsbijeenkomst kan gefilmd, of gefotografeerd worden of het geluid kan worden opgenomen. Zo kunt u later het afscheid delen met mensen die niet aanwezig kunnen zijn.
 • Er kan na de coronacrisis een herdenking worden georganiseerd in ruime kring om zo de overledene te herdenken en bij elkaar te zijn.
 • Met extra aandacht op afstand, ook na het afscheid steunt de naasten…

Desalniettemin blijft het verdrietig om in de huidige omstandigheden afscheid te nemen, op een manier die u feitelijk niet wenst voor de overledene. Daarom is het zo belangrijk om een zo goed mogelijk passend afscheid samen te organiseren.

 

 

 

Inspiratie
voor kisten

LEES MEER
Inspiratie
voor bloemstukken

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwkaarten

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwteksten

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwvervoer

LEES MEER
Inspiratie
voor muziek

LEES MEER
Inspiratie
voor catering

LEES MEER