Afscheid op afstand, toch 'live' dichtbij

Afscheid op afstand...één van de termen die het afgelopen jaar is geïntroduceerd. Eind maart 2020 hielp ik bij een uitvaart. De kleinzoon van de overledene liet via zijn mobiele telefoon zijn broer in Zwitserland meekijken bij het afscheid. Voor mij was dit een inkijkje van de start van de 'livestream'. De livestream heeft een vlucht genomen. Vele uitvaartcentra zijn uitgerust met meerdere camera's en verzorgen de live-verbinding. Of een professioneel bedrijf wordt ingehuurd door de familie. Ook verkiezen sommige uitgenodigden de livestream boven het aanwezig zijn bij het afscheid, o.a. voor hun eigen gezondheid. Men moet zich dan ook niet gedwongen voelen een afscheid bij te wonen. 

Meerdere families geven terug dat het in kleine, intieme kring 'ook goed' was. Ze voelden meer rust, eveneens met de wetenschap dat er géén, met alle liefde en zo goedbedoelde, lange condoléance-rij op hen wachtte.

Misschien blijft de livestream wel onderdeel uitmaken van de uitvaarten, ook na corona. Persoonlijk ben ik wel overtuigd. Families, vrienden zijn verhuisd, geëmigreerd, uitgenodigden die zelf ziek zijn...dit blijft... Er is door corona noodgedwongen een optie bijgekomen, die postcorona vrijwillig kan worden gekozen.

Inspiratie
voor kisten

LEES MEER
Inspiratie
voor bloemstukken

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwkaarten

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwteksten

LEES MEER
Inspiratie
voor rouwvervoer

LEES MEER
Inspiratie
voor muziek

LEES MEER
Inspiratie
voor catering

LEES MEER